Potrawy
Data dodania: 15 lipca 2014

Kompot z bani


Składniki:

  • 1 dynia
  • na każdy kilogram dyni dodajemy:
    – 5-6 goździków
    – 2 małe laski cynamonu
    – 3-4 łyżki octu do smaku
    – 1 opakowanie cukru waniliowego
    – 30÷40 dkg cukru
    – szczypta imbiru

 

Opis przygotowania:

Na początku gotujemy przez około 10 min. wszystkie przyprawy kompotu: goździki, cynamon w laskach, ocet, cukier, cukier waniliowy i imbir. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku wrzucamy miąższ z dyni i gotujemy wszystko przez 15-20 min. w zależności od miękkości dyni. 

 

  

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic podczas II Festiwalu Kuchni Śląskiej "Śląskie Smaki", który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji