Potrawy
Data dodania: 16 marca 2016

Himmelreich (wieprzowina po śląsku)


Składniki:

  • na 10 porcji, waga 1 porcji boczku – 120 g
  • 1400 g wędzonego chudego boczku
  • 1000 g mieszanych suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele)
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • sól, cukier, pieprz,
  • kawałek kory cynamon

 

Opis przygotowania:

Owoce zalać przegotowaną ostudzoną wodą i zostawić na noc. Do rondla włożyć wędzony boczek, zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem. Po 50 minutach dodać cynamon, namoczone owoce, sok i otartą skórkę z cytryny, cukier, sól, pieprz i dalej gotować bez przykrycia około 30 minut. Mięso wyjąć, ostudzić i pokroić na 10 plastrów (jednakowych). Sos odparować, zagęścić rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną, doprawić, zagotować. Ugotowane owoce ułożyć na ogrzanych talerzach, na nich pokrojony boczek, polać sosem. Podawać z knedlami lub kluskami śląskimi.


Himmelreich („Śląski raj”) to potrawa, która rozpowszechniła się szeroko poza granice śląska i cieszyła podniebienia nawet koronowanych głów.

 

 

Potrawa tradycyjna z obszaru Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji