Potrawy
Data dodania: 21 marca 2016

Szałot śląski


Składniki (na 10 porcji):

  • 1000 g ziemniaków
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 200 g cebuli
  • 250 g boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 30 g musztardy
  • 10 g pietruszki zielonej
  • kminek, sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w łupinach z dodatkiem kminku i soli. Jajka ugotować na twardo. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć, aż się cebula zeszkli. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę. Rozdrobnić zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki dać do miski, przyprawić musztardą, pieprzem i solą, dodać nać pietruszki i delikatnie wymieszać.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji