Jaskółcze gniazda

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji po ok. 150 g):

  • 1400 g chudej wieprzowiny od szynki
  • 400 g plastrowanego boczku wędzonego
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 60 g musztardy
  • 200 g cebuli
  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 20 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 100 g smalcu
  • liście laurowe
  • pieprz mielony
  • ziele angielskie
  • sól

 

Opis przygotowania:

Umyte mięso osuszyć i pokroić na 10 plastrów, lekko rozbić tłuczkiem. Musztardę wymieszać z koncentratem pomidorowym. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posolić, posmarować musztardą z koncentratem pomidorowym. Na każdym rozłożyć po dwa plasterki boczku i posiekaną cebulę, a na niej jajo. Plastry mięsa zwinąć w rulonik, obwiązać nitką, oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla, dodać masło, ziele angielskie i listek laurowy, skropić wodą i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aby się nie przypaliły. Przed podaniem usunąć nitki. Podawać przekrojone wzdłuż na pół, jajkiem do góry, na postumencie z ziemniaków purée, polane sosem spod duszonego mięsa.

 

Jaskółcze gniazda pojawiały się głównie na śląskich stołach w dniu uroczystości odpustowych.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  283