Comber z jelenia w śmietanie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1500 g combra bez kości (zabejcowanego kilka dni przed wykonaniem potrawy)
  • 150 g słoniny
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 6 ziaren jałowca
  • 200 g cebuli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

 

Opis przygotowania:

Comber oczyścić z błon i obić lekko tłuczkiem. Naszpikować mięso wcześniej pokrojoną w paski i posypaną pieprzem, solą i utłuczonym jałowcem słoniną oraz boczkiem, natrzeć comber solą i pieprzem. Dno naczynia, w którym będzie się piekł comber, wyłożyć plastrami słoniny i boczku. Włożyć comber i piec, aż nabierze złotego koloru. Potem dodać masło i śmietanę i piec dalej, od czasu do czasu podlewając wodą. Pod koniec pieczenia dodać potłuczony jałowiec, dzięki czemu pieczeń nabierze przyjemnego aromatu.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni myśliwskiej

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  566