Potrawy
Data dodania: 30 března 2016

Poleśniki


Składniki:

  • 2000 g ziemniaków
  • 2−3 łyżki mąki
  • śmietana
  • jajko
  • sól
  • liście kapusty (opcjonalnie)

 

Opis przygotowania:

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Odsączyć z nich niewielką ilość wody. Dodać jajko, mąkę, posolić. Ciasto piec w formie placków na rozgrzanej blasze. Po upieczeniu smarować każdy placek gęstą domową śmietaną, nałożyć je na siebie. Podawać z herbatą z ziół (mięta, melisa, dziurawiec, lipa, biały bez).

W innej wersji potrawy można piec poleśniki na listku kapusty:
Ciasto z ziemniaków nałożyć na liść kapusty, przykryć drugim. Piec w piekarniku (trąbie, szabaśniku) z jednej strony, następnie obrócić i piec z drugiej strony. Po upieczeniu polać gęstą śmietaną. Obie wersje poleśników można spożywać także ze skwarkami.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Culinary Route "Silesian Tastes"
Częstochowa
Two-storey restaurant tempts with its own beer and exceptional cuisine with well-known regional dishes such as buttermil... więcej>>
Częstochowa
The restaurant is located in a city centre, in historic cellars of City Hall.
Kroczyce
The restaurant is located in a picturesque area of Krakow-Czestochowa Upland and offers traditional Polish, Jurassic an... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Attraction search engine