Sachertorte

Text abspielen

Sachertorte in der regionalen Küche der Woiwodschaft Schlesien ist ein typischer Einfluss der österreichischen Küche, der vor allem in Cieszyn Schlesien und den Beskiden sichtbar ist. Dies ist ein ausgezeichneter Schokoladenkuchen mit Aprikosenmarmelade, der mit Schlagsahne serviert wird.

Das Gericht wird im Restaurant Zacisze serviert, das sich am Kulinarische Route Schlesische Geschmäcker befindet.

 

Kochbuch Video Schlesischer Geschmack:

Bewährte Rezepte:

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Stopić masło. Ubić lekko żółtka i zmieszać z masłem i czekoladą. Ubić białka z dodatkiem soli oraz cukru pudru i wanilii. Do masy czekoladowej dodawać stopniowo ubitą na sztywno pianę delikatnie mieszając, dodać mąkę i całość dobrze wymieszać. Całość piec w temperaturze 180˚C przez około 45 minut.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Stopić masło. Ubić lekko 8 żółtek i zmieszać z masłem i czekoladą na jednolitą masę. Ubić 10 białek: dodać odrobinę soli, a pod koniec ubijania cukier i wanilię. Do masy czekoladowej dodawać stopniowo ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszając. Dodać przesianą mąkę i całość mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlać do dwóch tortownic (o średnicy 20 cm) wyłożonych natłuszczonym papierem pergaminowym. Piec w temp. 180°C około 45 minut (aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy).

 

Ansichten:  121