"Zulc" - Gelee aus Schweinebeinen, serviert mit Zwiebeln, Essig und Brot

Text abspielen

"Zulc" - Gelee aus Schweinebeinen, serviert mit Zwiebeln, Essig und Brot. Vorspeise nicht nur in Cieszyn Schlesien geliebt.

Das Gericht wird im Restaurant Liburnia (Hotel Liburnia) serviert, das sich am Kulinarische Route Schlesische Geschmäcker befindet.

Bewährte Rezepte:

Dwie nogi wieprzowe i jedna golonka. Wszystko gotować na małym ogniu z dodatkiem jarzyn i przypraw. Gotować póki mięso nie będzie odchodzić od kości. Całość przecedzić. Mięso obrać od kości. Drobno pokroić. Można, wg uznania, na dno naczynia do zastygnięcia dołączyć plasterki jajka i drobno pokrojoną marchew i natkę pietruszki lub groszek konserwowy. Wszystko zalać wywarem. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Galaretę można podawać z ogórkiem kiszonym i listkiem sałaty. Według smaku skraplamy octem lub sokiem z cytryny.
Nóżki wieprzowe, skórki z jarzyną gotować Obrać z kości, pokroić a wywar zszumować (dodać czosnek i pieprz) Krojone mięsko, skórki w kubkach układamy i klarownym wywarem wszystko zalewamy. Wynosimy to potem do miejsca zimnego. I przystawka gotowa Życzymy smacznego! By było pikantne cebulkę kroimy Jeszcze sokiem z cytryny całość pokropimy.
Opalone, umyte i oskrobane nóżki przerąbać na pół, z golonki wyciąć kość, wszystko włożyć do rondla. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu 3−4 godziny, uzupełniając wodę. Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać włoszczyznę, cebulę z wbitym goździkiem oraz przyprawy. Gotować dalej do miękkości. Wywar odcedzić, przyprawić do smaku roztartym czosnkiem i octem. Ostudzone mięso obrać z kości, pokroić w kostkę, włożyć do wywaru i chwilę gotować, aby wywar się sklarował.

 

Ansichten:  557