Krem z żuru na zakwasie z mąki razowej z maślanką

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 250 ml zakwasu na żur,
  • 300 g ziemniaków,
  • 150 ml maślanki,
  • 50 g kiełbasy śląskiej,
  • 50 g słoniny lub boczku wędzonego,
  • 100 g boczku plastrowanego,
  • 4 jaja,
  • 1 cebula,
  • włoszczyzna (1 mała marchewka, 1/2 małego selera, 1 mały korzeń pietruszki),
  • 250 ml wody,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • majeranek, liść laurowy, gałka muszkatołowa, ziele angielskie,
  • sól, pieprz.

Opis przygotowania:

Do rozgrzanego garnka wrzucamy drobno pokrojoną słoninę lub boczek, powoli wytapiamy, następnie dodajemy drobno pokrojoną kiełbasę, cebulę i starte warzywa (oprócz ziemniaków). Lekko przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i dusimy ok. 10 minut. Następnie zalewamy całość wodą i gotujemy kolejne 10 minut. Do wywaru wlewamy zakwas, zagotowujemy i dodajemy maślankę ponownie doprowadzając do zagotowania. Następnie całość blendujemy, aby uzyskać puszystą i kremową konsystencję. Zmiksowany żurek doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki gotujemy i przyrządzamy z nich puree z odrobiną gałki muszkatołowej. Na razgrzanej patelni przyrządzamy chipsy z plastrowanego boczku, a na wytopionym tłuszczu zrumieniamy uformowane puree. Zupę serwujemy z chipsem, puree ziemniaczami oraz surowym żółtkiem jajka.

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Enklawa podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  2