Pierś z gołębia sous vide/puree z bobu/gołąbek z gołębiem i kaszą pęczak/sos mirabelkowy/szparagi/słonecznik

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 4 sztuki gołębia,
  • 300 g bobu, 
  • 15 g tłuszczu z wędzonej słoniny, 
  • 100 g śmietanki, 
  • 1 główka białej kapusty, 
  • 100 g kaszy pęczak, 
  • 200 g mirabelek,
  • 300 g szparagów,
  • 50 g słonecznika.

Opis przygotowania:

Mięso gołębie umyć, osuszyć i podzielić. Udka i piersi z gołębia włożyć do woreczków próżniowych, gotować w 60 stopniach przez 20 minut. Mięso z udek oddzielić od kości, a następnie zmielić. Kaszę pęczak ugotować na sypko. Do mięsa dodać ostudzoną kaszę, wymieszać.

Kapustę zblanszować, zdjąć liście. Nakładać na każdy liść przygotowane nadzienie i zwijać w wałek. Bób ugotować, zblendować ze śmietanką i tłuszczem z wędzonej słoniny. Mirabelki ugotować w syropie cukrowym, zblendować i przetrzeć przez sito. Szparagi zblanszować. Słonecznik uprażyć.


Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  91