Składniki:
polędwiczka wieprzowa:
ciapkapusta:
palona cebula:
sos piwny:
Opis przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa: Polędwiczkę poddać obróbce wstępnej poprzez wyporcjowanie, a następnie rozklepanie. Uformować z kapustą. Usmażyć na maśle.
Ciapkapusta: Ziemniaki obrać i ugotować. Przesmażyć boczek z kapustą. Dusić do miękkości. Wymieszać ze zgniecionymi ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem. Dodać mąkę ziemniaczaną. Z masy uformować kulki i obtoczyć w startych na grubych oczkach ziemniakach. Smażyć na głębokim tłuszczu do chrupkości.
Palona cebula: Cebulę rozłożyć na pojedyncze warstwy, sparzyć i zahartować. Opalić palnikiem.
Sos piwny: Marchew i cebulę przesmażyć, następnie zalać piwem i redukować, po czym zblendować. Doprawić miodem, solą i pieprzem. Zaciągnąć masłem.
Sposób podania: Na dużym, płaskim talerzu ułożyć przeciętą w skos roladkę, kulkę z ciapkapusty, opaloną cebulę. Do cebuli nalać oliwy porowej. Wykończyć kiszonymi minimarchewkami, sosem i mikroziołami.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.