Zupa z grzybów leśnych

Odsłuchaj tekst

Składniki:

zupa:

  • 500 ml wywar z kaczki,
  • 250 g grzyby leśne suszone,
  • 50 ml śmietanka,
  • masło,
  • sól, pieprz;

palona cebula:

  • cebula biała,
  • sól;

śmietana chrzanowa:

  • śmietanka 30%,
  • chrzan tarty,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • sól;

olej ziołowy:

  • olej rzepakowy,
  • pietruszka,
  • tymianek;

skwarki:

  • boczek surowy,
  • słonina.

 

Opis przygotowania:

Zupa: Grzyby namoczyć w wodzie przegotowanej całą noc. Odsączyć i podsmażyć na maśle. Dodać do wywaru i gotować aby wywar nabrał smaku. Można przetrzeć przez sito lub smiksować w blenderze na krem. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Zagęścić śmietanką.

Cebula palona: Przeprowadzić obróbkę cebuli. Obrać z łusek a następnie pojedyncze płatki cebuli przypalać palnikiem gazowym do zbrązowienia, posolić.

Śmietana chrzanowa: Śmietankę ubić na sztywno. Chrzan zetrzeć na tarce, dodać do niego jajko ugotowane na twardo, posolić. Połączyć wszystko w puszystą i jednolitą masę.

Olej ziolowy: Zioła utrzeć w blenderze bądź moździerzu na pastę, dodać olej cienkim strumieniem.

Skwarki: Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę razem z niewielką ilością słoniny. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do zrumienienia i wytopienia całego tłuszczu.

Sposób podania: Zupę podajemy na talerzu głębokim na wierzch układając dodatki.

 

Grzybowa, czyli grzybionka to również dar lasu. Jedzono kiedyś, je się dziś i będzie się jadło w przyszłości w nowoczesnej wersji. A do tego klasyczne dodatki podkręcone nutą nowoczesności. Na zielonym śląsku grzybów jest bardzo dużo. Przepis pochodzi z okolic Koszęcina.

 

Potrawa została sporządzona przez "Dziewczyny ze Śląska" z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  7