Tatar z gęsich piersi i babka ucierana na gęsim smalcu

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 filety z gęsi bez skóry,
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • majeranek, cukier,
  • jajko przepiócze,
  • sos sojowy,
  • ogórek kiszony,
  • cebula,
  • grzybki marynowane.

Opis przygotowania:

Pierś z gęsi marynujemy przez 24 godziny w soli, majeranku, pieprzu i odrobinie cukru.

Następnie bardzo dorbno siekamy, dodajemy jajko przepiócze, odrobinę gałki muszkatałowej lub sosu sojowego i łyżeczkę oliwy.

Podajemy z cebulką, ogórkiem kiszonym i grzybkami.

Potrawa została sporządzona przez KGW w Ćwiklicach podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  27