Tort marchewkowy i miodzianka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 30 dag marchwi,
  • 5 jajek,
  • 30 dag cukru pudru,
  • 10 dag orzechów laskowych,
  • 15 dag bułki tartej,
  • 1 kieliszek spirytusu, 
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olejek rumowy,
  • masło do posmarowania tortownicy.

Opis przygotowania:

Obraną i wypłukaną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem w dużej misce na gładką masę, a białka w drugim naczyniu ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Orzechy zmielić na drobno. Do żółtek dodać ubite białka oraz pozostałe składniki, a na końcu bułkę tartą i dobrze wymieszać by składniki się połączyły. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy wyłożyć wyrobioną masę i piec w piekarniku w temperaturze 160-180 stopni przez ok 50 min – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika do przestudzenia. Kiedy ciasto ostygnie przełożyć je na paterę i posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Można też udekorować ciasto drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Pokrojone ciasto podawać na talerzykach deserowych.

Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  20