Składniki:
Hekele
Wywar jarski
Sos z buraka
Dekoracja
Zioła i przyprawy: groszek wąsaty, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek niedźwiedzi, musztarda, chili
Ugotować wywar jarski.
Liście botwinki zblanszować. Sporządzić farsz do roladek ze zmielonej kiełbasy rybnej, ugotowanego jajka i śledzia, posiekanego ogórka, podsmażonej szalotki, namoczonej kaszy kus kus, sera koziego, posiekanego czosnku i koperku. Doprawić solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem niedźwiedzim. Uformować kulki, zawinąć w liście botwinki, potem w folię spożywczą i gotować przez 10 minut w wywarze jarskim.
Do soku buraczanego, wlać wino i je odparować, na wolnym ogniu. Na koniec dodać śmietanki i doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Ugotować marchewki al’dente na parze. Na patelni rozpuścić masło i dodać kurki. Na koniec cebulkę dymkę. Doprawić solą i pieprzem.
Spośród ryb na Śląsku najczęściej spożywano dorsza, pstrąga i śledzia. Te ostatnie nazywano „harynkami” i bez wątpienia dzierżyły miano najbardziej popularnej śląskiej ryby. Na talerz trafiały w różnej postaci np. jako hekele. Potrawa podawana na Śląsku w czasie postów, ale i w dni powszednie. Jedzona z ziemniakami lub z pieczywem. Istnieje wiele rozbieżności co do składu i przyrządzania.
Potrawa została sporządzona przez uczennice z Drużyny II - ZSE w Wodziasławiu Śląskim podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.