Wodzionka na gęsim smalcu ze smażonymi kartoflami i grzanką chlebową

Odsłuchaj tekst

Składniki - 1 porcja:

  • woda 250 ml
  • sól 5 g
  • pieprz czarny
  • czosnek 10 g
  • tłuszcz gęsi 20 ml
  • magi 10 ml
  • ziemniaki gotowane 50 g
  • grzanki 50 g

Składniki wystarczy połączyć bezpośrednio na talerzu. Grzanki zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem roztartego czosnku, cebuli i masła lub słoniny, a niekiedy też śmietany.

Wodzionka to jedna z najpopularniejszych zup na Śląsku. Symbol śląskiej skromności i oszczędności. Uważana za danie postne. Zupa z suchego chleba zalana na talerzu wrzącą osoloną wodą z dodatkiem roztartego czosnku, cebuli i masła lub słoniny, a niekiedy też śmietany.

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Zielony Ogród z Zabrza podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.

Wyświetlenia:  111