Konfitowany boczek z hauskyjzą chrzanową

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • boczek confit (przygotowany samodzielnie lub ewentualnie kupny: w słoiku lub puszce),
  • hauskyjza chrzanowa (domowy ser)
  • czosnek niedźwiedzi
  • truskawki marynowane
  • por karmelizowany
  • demi warzywne - sos demi glace - bardzo aromatyczny sos o głębokim kolorze

Boczek marynować w przyprawach: majeranek, sól, pieprz, liść, olej, pomarańcze przez 24 h. Piec w niskiej temperaturze do max. 85 stopni Celcjusza przez 12 h.

Przyrządzić demi warzywne - warzywa muszą się dobrze skarmelizować (marchewska, pietruszka, seler, cebula, seler naciowy, rozmaryn).

Przygotować domowy ser hauskyjza z chrzanem.

  • 1 kg zgliwiałego twarogu (można przyspieszyć proces gliwienia, zostawiając świeży twaróg w miseczce, przykryty ściereczką, w ciepłym miejscu)
  • 1 ząbek czosnku lub 1 łyżka całych ziaren kminku (czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki chrzanu

Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej roztopić i odparować na niewielkim ogniu twaróg. Grudki powinny się rozdrobnić, a całość zgęstnieć i przypominać odrobinę stopiony, żółty ser. W trakcie podsmażania dodać całe ziarna kminku lub czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić. Chrzan rozetrzeć widelcem na gładką masę. Smażony ser podać na ciepło lub przełożyć do foremek albo małych miseczek (silikonowe lub wyłożone folią spożywczą), docisnąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Czosnek niedźwiedzi skarmelizować na patelni.

Składniki połączyć bezpośrednio na talerzu przed podaniem.

 

Inspiracją są świniobicia. Hausekyjza jest tradycyjnym śląskim serem smażonym. Rudziniecki park słynie z dużej ilości czosnku niedźwiedziego.

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.

Wyświetlenia:  334