Budyń babuni Józefy – podany z owocami, sosem malinowym i pieczonymi ciasteczkami

Odsłuchaj tekst

Budyń babuni Józefy – podany z owocami, sosem malinowym i pieczonymi ciasteczkami.

Danie serwuje Karczma Rogata, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

 

 Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki: 

Sprawdzone przepisy:

¾ części mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając.
Przygotować ciasto parzone, na górę ułożyć ciasto kruche, wypiekać. Osobno przygotować jabłka i rabarbar, dusić około 10 minut. Dodać sok z cytryny. Deser podawać z kremem budyniowym.
Rabarbar pokroić, zasypać cukrem i odstawić. Z przygotowanych składników wyrobić ciasto. Na samym końcu dodać śmietanę i żółtka, zagnieść i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć połową porcji ciasta wyjętego z lodówki, nakłuć widelcem i piec w 150˚C przez około 15 minut. Z mleka, budyniu i cukru przygotować masę budyniową i rozsmarować ją na podpieczonym spodzie ciasta, następie ułożyć rabarbar. Resztę kruchego ciasta pokruszyć na wierzch. Piec około 40 minut w temperaturze 180˚C.

 

Wyświetlenia:  63