Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz z krupniokiem i czerwoną kapustą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • Pierś z bażanta
  • Pieczeń z bażanta
  • Krupniok
  • Demi z bażanta
  • Kopytka ze szpyrkami
  • Czerwona kapusta
  • Puree gruszka pietruszka

Sposób przygotowania:

Pierś z Bażanta zasolić na 12 godzin. Następnie ugotować w niskiej temperaturze. Z pozostałych części bażanta przygotować pieczeń.

Kopytka – upiec ziemniaki w łupinie, rozciąć i wykorzystać sam miąższ. Przyprawić pieprzem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Dodać szpyrkę, uformować kopytka, ugotować.

Kapustę gotować w wodzie z octem i cukrem. Z pozostałych części bażanta wykonać sos demi glace.

 

W lasach rudzkich dominuje dziczyzna. Jest to teren bogaty w bażanty, przepiórki i sarny. 

Potrawa została sporządzona przez restaurację "Leśna Perła" podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.

Wyświetlenia:  106