Hauskyjza - śląski ser smażony w panierce

Odsłuchaj tekst

Hauskyjza - śląski ser smażony w panierce.

hauskyjza

Potrawa jest serwowana w Restauracji Poziom+ Food & Wine (Hotel Diament Plaza Gliwice), który znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Sprawdzone przepisy:

Konfitowany boczek z hauskyjzą chrzanową
Należy ugotować wywar na kościach. Przecedzić. Do wywaru dodać żeberka cielęce, poszatkować kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy. Gotować do miękkości kapusty. Paprykę, seler naciowy, por, włoszczyznę, pomidor kroić drobno. Następnie warzywa dusić na maśle. Kolejnym krokiem jest przygotowanie grzanki z bagietki i sera smażonego. Ser smażony tzw. hauskyjze przygotowujemy z twarogu, który na wolnym ogniu należy przesmażyć ciągle mieszając. Pod koniec doprawić do smaku solą i kminkiem.

 

Wyświetlenia:  299