Tradycyjny żurek śląski na wędzonce

Odsłuchaj tekst

Składniki:

TRADYCYJNY ŻUREK ŚLĄSKI NA WĘDZONCE Z KIEŁBASĄ, JAJKIEM I KARTOFLAMI DYMFOWANYMI Z CEBULKĄ I BOCZKIEM

  • 5 szt. jajek
  • 0,5 kg boczku wędzonego 
  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej 
  • 0,4 kg cebuli 
  • 200 ml zakwasu do żuru 
  • pół główki czosnku 
  • 10 g cukru
  • 10 g soli 
  • 10 g pieprzu 
  • 10 g majeranku 
  • 10 g ziela angielskiego 
  • 0,5 kg kości wędzonych 
  • 1,5 l wywaru 

Sposób przygotowania:

Boczek wędzony, kiełbasę śląska i cebulę pokroić w kostkę, przekłożyć do garnka, dodać kość wędzoną i podsmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek, zalać wszystko wywarem i gotować. Następnie dodać przyprawy: cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i gotować przez 30 minut. Do tak przygotowanego wywaru dolać zakwas i gotować 15 minut. W międzyczasie ugotować jajko na twardo. Do naczyń wyłożyć ziemniaki dymfowane, zalać żurkiem i dołożyć obrane i pokrojone na pół jajko.

 

Jest to zupa tradycyjnie wielkanocna, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki. Nazwa żur pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer, co znaczy kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Określenie to przyjęło się na ziemiach polskich w ok. XV wieku. Żur w Polsce zawsze symbolizował post, podczas którego posiłki ograniczały się do potraw bezmięsnych i stosunkowo nietłustych, takich jak chleb żytni z solą, zupa postna, wodzionka z masłem.

 

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Chleb, najlepiej już czerstwy, pokroić w kostkę, podrumienić na smalcu, przełożyć na talerz. W garnku zagotować odpowiednią ilość wrzątku, dodać smalec wytopiony ze słoniny ze skwarkami, roztarty z solą czosnek i przyprawy. Otrzymanym roztworem zalać przygotowany na talerzu chleb.
Chrzanica to popularna na Górnym Śląsku zupa na bazie chrzanu.
Wyświetlenia:  310