Kulebele

Odsłuchaj tekst

Składniki:

KULEBELE

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżka soli, pieprzu
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 0,7 kg wołowiny
  • 0,5 kg boczku wędzonego 
  • 0,5 kg kiełbasy 
  • 0,5 kg cebuli
  • 200 g musztardy 
  • 300 g ogórków kiszonych
  • kilka łyżek mąki pszennej 
  • 2-3 łyżki smalcu 

Sposób przygotowania:

Wołowinę upiec, po oprószeniu mąką i po wystygnięciu poszarpać na drobne kawałki. Kiełbasę pozbawić flaka i razem z wędzonym boczkiem, ogórkami i cebulą posiekać na drobno. Dodać musztardę, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na kluski przygotować jak na kluski śląskie. Z ciasta uforomować jednakowe kulki. Wywar spod pieczeni wykorzystać jako bazę do sosu, podprawić mąką i wodą do odpowiedniej konsystencji, doprawić do smaku. Gotowe kulebele gotować w osolonej wodzie.

 

Odwrotność śląskiej rolady, która zazwyczaj podawana jest z kluskami jako dwa elementy, kulebele to ich połączenie w jedno (rolada i kluski w jednym), zwykle podawane z modrą kapustą w towarzystwie kapusty zasmażanej, polane sosem.

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Dobre Jadło z Czeladzi, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Zamarynowane żeberka smażyć na małym ogniu około 50 minut, podlewając wodą. Pod koniec smażenia dolać miodonkę. Kapustę kiszoną gotować około 30 minut, dodając szczyptę przypraw oraz grzyby wcześniej namoczone w wodzie i podsmażone z cebulką. Całość dusić do odparowania wody, następnie dodać masło i dusić jeszcze przez 10 minut. Ugotowane ziemniaki pokroić na talarki i smażyć na smalcu.
więcej >>
Mięso naszpikować słoniną i boczkiem, posolić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Na smalcu obsmażyć pokrojoną włoszczyznę i cebulę oraz przyprawione mięso, poddusić razem z zielem angielskim i jałowcem, a następnie dopiec w piekarniku. Sos z pieczenia odtłuścić, dodać konfiturę z żurawiny, kilka plasterków cytryny i pomarańczy oraz namoczone wcześniej śliwki. Zagęścić mąką. Zagotować, dodać do smaku cukier i ocet. Zredukowanym i przecedzonym sosem polać pokrojone mięso.

 

Wyświetlenia:  1254