Szpajza cytrynowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

SZPAJZA CYTRYNOWA

  • 4 szt. jajek
  • 1 szt. cytryny 
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Skórka z cytryny 

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody. Do utartych żółtek dodać wyciśnięty sok z całej cytryny i starta skórkę cytrynową, wymieszać, po czym dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania, przelać do salaterek deserowych. Stężałą szpajze można dekorować ćwiartkami plastra cytryny oraz bitą śmietaną.

 

Deser najczęściej podawany na imprezach okolicznościowych na Śląsku.

Potrawa została zaprezentowana przez KGW "Gaszowianki", podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Drożdże rozrobić z odrobiną ciepłego mleka, dodać z 1 łyżkę mąki, wsypać cukier, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na 15–20 minut. Dodać żółtka rozbite z cukrem do białości, wlać mleko i masło, bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki – tak, aby dało się później uformować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, rozciągnąć ręką, wykrawać z niego szklanką koła i kłaść na nie kupki konfitur lub marmolady, po czym zaklejać jak pierogi. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło roztopić na dużej patelni, wsypać tartą bułkę, lekko podsmażyć. Po wychłodzeniu dodać cynamon, cukier i wymieszać. Ciasto dobrze wyrobić − kiedy będzie odchodziło od ręki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu podzielić na 2 lub 3 części, wyłożyć na serwetę i cienko rozwałkować. Ciasto posypać podsmażoną tartą bułką na ok. 0,5 cm. Nałożyć obrane ze skórki i poszatkowane jabłka, posypać bakaliami. Ciasto zwinąć przy pomocy serwety, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku w temp. 190°C przez 50 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Wyświetlenia:  78