Pieczone udka z kaczki z kapustą czerwoną i kluskami śląskimi

Odsłuchaj tekst

Składniki:

PIECZONE UDKA Z KACZKI Z KAPUSTĄ CZERWONĄ I KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

UDKA Z KACZKI:

  • udka z kaczki

MARYNATA:

  • anyż gwiaździsty 
  • laska cynamonu
  • majeranek
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • sok z pomarańczy 
  • czosnek 
  • woda filtrowana

MODRA KAPUSTA:

  • 300 g kapusty czerownej 
  • 20 g cebuli 
  • 20 g jabłka
  • 25 g boczku wędzonego 
  • ocet, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, maggi

KLUSKI ŚLĄSKIE:

  • 200 g ziemniaków 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko 
  • 10 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:

UDKA Z KACZKI:

Zamarynować udka w marynacie z podanych składników, następnie gotować je 2-3 godziny. Po ugotowaniu i doprawieniu piec w temperaturze 180 stopni ok. 10-20 minut.

MODRA KAPUSTA:

Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem. Gotować z listkiem laurowym, zielem angielskim i solą. Odcedzić po ugotowaniu. Dodać do smaku sól, cukier, pieprz, maggi, przesmażony boczek, drobno pokrojoną cebulę i starte jabłko. Wymieszać i doprawić do smaku. 

KLUSKI ŚLĄSKIE:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, rozcierać aby nie powstały grudki. Do ciepłych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, masło i wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować kluski. Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.

SOS:

Sos własny powstały z duszenia rolady zagęścić śmietaną i zawiesiną z mąki i wody. Do smaku można dodać wody z ogórka kiszonego lub przecieru pomidorowego.

 

Dawniej mięso z kaczki jadano tylko z okazji ważniejszych uroczystości lub na wielkie święta kościelne. Z czasem stawało się  coraz powszechniejszym daniem. Potrawy z kaczek były i nadal są potrawami szczególnie wykwintnymi.

Potrawa została zaprezentowana przez Dom Przyjęć Montenegro ze Świerklan, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Pstrąga przyprawić, panierować w mące i płatkach migdałowych, po czym smażyć na klarowanym maśle. Następnie przełożyć do pieca. Kulki z surowych ziemniaków smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać z surówką z pomidorów, cebuli i czosnku.
Wyświetlenia:  194