Śląski kołacz drożdżowy z serem/makiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

ŚLĄSKI KOŁACZ DROŻDŻOWY Z SEREM / MAKIEM 

CIASTO:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g tłuszczu 
  • 250 g cukru
  • 3 szt. jajek 
  • szczypta soli
  • 70 g drożdży
  • 0,5 l mleka

POSYPKA:

  • 300 g tłuszczu
  • 300 g cukru
  • 600 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 1 szt. jajka

NADZIENIE SEROWE:

  • 1 kg sera (biały twaróg) 
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka cytryny
  • 1 łyżka grysiku 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

NADZIENIE MAKOWE:

  • 1 kg maku 
  • 0,5 kg cukru
  • szczypta soli 
  • 100 g masła
  • 1 białko
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Przygotować drożdże rozmieszane z mlekiem, cukrem, mąką. Do przygotowanej mąki  wsypać, cukier, jajka, rozpuszczony tłuszcz, mleko ciepłe, na koniec wyrośnięte drożdże i mieszać ok. 10 minut. Po ok. 2 godzinach wyrośnięte ciasto wyłożyć na małą blachę. 500 g ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Nadzienie rozłożyć na ciasto. 250 g ciasta rozwałkować i przykryć górę. Posmarować ciasto (mleko z cukrem) od góry, posypać posypką, piec w 200 stopniach przez 20-30 min. 

 

Kołocz śląski, czy inaczej kołacz śląski, to tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska, który wywodzi się z tradycji wypiekania kołacza staropolskiego. Jest nie tylko przepysznym ciastem, ale tez wypiekiem obrzędowym, który towarzyszy najważniejszym uroczystościom i świętom.

kołocz

Potrawa została zaprezentowana przez Związek Śląskich Kobiet Wiejskich Gamowa, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Szplitry to tradycyjne , popularne na Śląsku ciastka.
Wyświetlenia:  860