Składniki:
ŚLĄSKI KOŁACZ DROŻDŻOWY Z SEREM / MAKIEM
CIASTO:
POSYPKA:
NADZIENIE SEROWE:
NADZIENIE MAKOWE:
Sposób przygotowania:
Przygotować drożdże rozmieszane z mlekiem, cukrem, mąką. Do przygotowanej mąki wsypać, cukier, jajka, rozpuszczony tłuszcz, mleko ciepłe, na koniec wyrośnięte drożdże i mieszać ok. 10 minut. Po ok. 2 godzinach wyrośnięte ciasto wyłożyć na małą blachę. 500 g ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Nadzienie rozłożyć na ciasto. 250 g ciasta rozwałkować i przykryć górę. Posmarować ciasto (mleko z cukrem) od góry, posypać posypką, piec w 200 stopniach przez 20-30 min.
Kołocz śląski, czy inaczej kołacz śląski, to tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska, który wywodzi się z tradycji wypiekania kołacza staropolskiego. Jest nie tylko przepysznym ciastem, ale tez wypiekiem obrzędowym, który towarzyszy najważniejszym uroczystościom i świętom.
Potrawa została zaprezentowana przez Związek Śląskich Kobiet Wiejskich Gamowa, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: