Kopa pszczyńska

Odsłuchaj tekst

Składniki:

KOPA PSZCZYŃSKA

  • Biszkopty
  • Krem na maśle
  • Orzechy włoskie
  • Rodzynki
  • Bakalie
  • Spirytus
  • Bita śmietana
  • Owoce do dekracji 
  • Sorbet

Sposób przygotowania:

Krem wymieszać  z biszkoptem tworząc jednolitą masę, dodać bakalie, całość nasączyć spirytusem, uformować w ształcie kopy, dekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami, podawać z sorbetem cytrusowym.

 

Charakterystyczny dla okolic Pszczyny deser to połączenie bakalii i owoców nasączonych spirytusem z dodatkiem bitej śmietany.

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Zacisze z Pszczyny-Brzeźce, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Kołocz śląski- tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.
Wyświetlenia:  224