Rolada śląska, kluski, sos i modro kapusta

Odsłuchaj tekst

Składniki:

ROLADA ŚLĄSKA KLUSKI SOS I MODRO KAPUSTA

ROLADA:

  • mięso wołowe z udźca
  • ogórki kiszone
  • cebula biała
  • boczek wędzony
  • musztarda
  • smalec
  • pieprz, sól

KLUSKI ŚLĄSKIE:

  • ziemniaki
  • skrobia ziemniaczana
  • jajka
  • sól

MODRO KAPUSTA:

  • modro kapusta
  • boczek wędzony
  • cebula
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

ROLADA:

Plaster udźca wołowego posmarować musztardą i przyprawić, ułożyć pokrojone w paski cebulę, boczek i ogórek, zwinąć w roladę, obwinąć nicią, smażyć na smalcu.

MODRO KAPSUTA:

Kapustę poszatkować i przyprawić, dusić w garnku, boczek i cebulę pokroić drobno i przesmażyć na patelni na smalcu, dodać boczek i cebulę, całość doprawić.

KLUSKI ŚLĄSKIE:

Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę, dodać skrobię, jajka i sól, mieszać całość, uformować kluski, gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

 

Tradycyjny niedzielny obiad na obszarze Górnego Śląska, pojawia się także na uroczystościach i od święta.

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Zacisze z Pszczyny-Brzeźce, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Połączenie rolady i kluski w jednym.
Kociołek gajowego z rudzińskich terenów łowieckich.

 

Wyświetlenia:  176