Składniki:
ROLADA ŚLĄSKA KLUSKI SOS I MODRO KAPUSTA
ROLADA:
KLUSKI ŚLĄSKIE:
MODRO KAPUSTA:
Sposób przygotowania:
ROLADA:
Plaster udźca wołowego posmarować musztardą i przyprawić, ułożyć pokrojone w paski cebulę, boczek i ogórek, zwinąć w roladę, obwinąć nicią, smażyć na smalcu.
MODRO KAPSUTA:
Kapustę poszatkować i przyprawić, dusić w garnku, boczek i cebulę pokroić drobno i przesmażyć na patelni na smalcu, dodać boczek i cebulę, całość doprawić.
KLUSKI ŚLĄSKIE:
Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę, dodać skrobię, jajka i sól, mieszać całość, uformować kluski, gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Tradycyjny niedzielny obiad na obszarze Górnego Śląska, pojawia się także na uroczystościach i od święta.
Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Zacisze z Pszczyny-Brzeźce, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: