Lody śmietankowe

Odsłuchaj tekst

Składniki:

LODY ŚMIETANKOWE:

  • 200 g śmietany 36% nisko pasteryzowanej (nie UHT)
  • 490 g mleka 3.2% ( nie UHT)
  • 100 g mascarpone
  • 20 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 90 g cukru
  • 10 g dextrozy

SKŁADNIKI KOŁOCZA Z SEREM WEDŁUG ILOŚCI POTRZEBNEGO WKŁADU DO LODÓW:

  • ser (twaróg półtłusty)
  • jajka
  • ekstrakt naturalny z wanilii
  • rodzynki z zalewy rumowej
  • skórka z pomarańczy kandyzowanej
  • potarta skórka cytryny
  • śmietana 30%

POSYPKA:

  • masło 
  • cukier
  • mąka pszenna

 

Sposób przygotowania:

Składniki do bazy śmietankowej płynne z suchymi połączyc i wlĆ do garnka, podgrzeWAĆ do temperatury 84 stopni stale mieszając tak, aby mieszanka nie przywarła do dna garnka. Utrzymywać mieszankę w 84 stopniach przez 4 minuty, po tym czasie wystudzić do 4 stopni. Taką bazę przygotować dzień przed tworzeniem lodów i przechowywać  w pasteryzatorze. Składniki posypki, wymieszać, schłodzić, upiec. Bazę śmietankową połączyć z masą serową i wyfrezować. Posypkę użyć do dekoracji i przekąski w lodach.

 

Nieszablonowy przepis na lody zaczerpnięty z przepisu na kołocza.

Potrawa została zaprezentowana przez Rybnickie Lody Rzemieślnicze z Rybnika, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też: 

Szplitry to tradycyjne , popularne na Śląsku ciastka.
Kołocz śląski- tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.
Wyświetlenia:  61