Bołla

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 70 dag owoców (truskawki, maliny, poziomki, brzoskwinie, morele)
  • 1 butelka wina półsłodkiego (białego lub czerwonego)
  • 1 butelka szampana (wina musującego)
  • część syropu z owoców
  • 1 litr wody mineralnej

Opis przygotowania:

Świeże owoce na noc zasypać cukrem, aby puścił sok. Następnego dnia pokroić wszystkie owoce w dużą kostkę, przełożyć do szklanej, większej wazy tzw. bołli, dodać wodę mineralną, wino, syrop z owoców. Delikatnie wymieszać. Schłodzić, a przed podaniem wlać szampan i ponowne wymieszać. Nalewać chochlą do szklanek, najlepiej o grubym dnie. W razie dodać kostki lodu.

Tradycja i pochodzenie:

Bołla jest tradycyjnym, wykwintnym napojem alkoholowym z terenu Górnego Śląska, podawanym przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych i okolicznościowych. 

Potrawa zaprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich "Popielów-Radziejów", podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.

Wyświetlenia:  36