Śląski rosół z lanym ciastem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • kość z karczku wieprzowego
  • mięso wołowe z kością 300 g
  • porcja rosołowa
  • jarzyny: 1 duża pietruszka, 1 duża marchewka, 1/2 dużego selera, kawałek pora, 1 cebula (przekrojona i przepalona), 
  • przyprawy: pieprz, sól ziele angielskie
  • 3 szt. jajek 

Opis przygotowania:

Mięso opłukać, włożyć do garnka z zimną wodą (ok. 3 l wody). Wsypać 1/2 łyżczki soli, dodać przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu bez przykrycia do miękkości mięsa. Zdjąć pianę z powierzchni rosołu. Do rosołu dodać umyte jarzyny. Gotować do miękkości warzyw. Wywar przecedzić przez sitko. Na tarce utrzeć ugotowaną marchewkę. Do naczynia wbić jajka, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlewać powoli do gotującego się wywaru, dokładnine mieszając. Gotować powoli ok. 3 minut. Na talerze nałożyć startą marchewkę, zieloną pietruszkę i ugotowane wcześniej podroby (pokrojone w drobną kostkę). Zalać ugotowanym rosołem z lanym ciastem. Posypać pokrojoną zieloną pietruszką. 

Potrawa zaprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich "Szczerbice", podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.

 

Wyświetlenia:  23