Ptysie z czarna kruszonką

Odsłuchaj tekst

Składniki (4 porcje):

  • 10g czarne kakao,
  • 70g masło,
  • 30g cukier,
  • 50 ml mleko,
  • 50ml woda,
  • 5g cukier,
  • 86g mąka,
  • 8 jaja,
  • sól,
  • 350 ml śmietanka 30%,
  • 50g białej czekolady,
  • 25g mlecznej czekolady,
  • 4g żelatyna,
  • 3 łyżki kawy,
  • ajerkoniak,
  • wiśnie,
  • truskawki,
  • borówki

Opis przygotowania:

Wymieszać mąkę z czarnym kakao, dodać cukier oraz zimne masło i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na około pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i za pomocą okrągłej foremki o średnicy ok. 3cm wyciąć 30 krążków. Przełożyć krążki na deskę i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190oC.

Zagotować mleko, wodę, cukier, masło, dodać szczyptę soli. Do gotującego się płynu wsypać mąkę. Mieszać energicznie łyżką do momentu , aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka i będzie miało szklisty wygląd, następnie ściągnąć garnek z palnika i odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbić pojedynczo jajka, miksując po każdym do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać ptysie o średnicy ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ptysiu położyć kawałek zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut. Upieczone ptysie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Krem kawowy

Śmietankę z kawą podgrzać i zalać czekoladę. Namoczoną żelatynę rozpuść i dodać do śmietanki. Odstawić do wystudzenia. Ubić 50 ml śmietanki na puszysty krem. Ptysie napełnić kremem nadziewając je ajerkoniakiem.

Podać z sosem wiśniowym oraz owocami

.

Potrawa zaprezentowana przez uczniów Zespółu Szkół Nr 7 w Tychach - Ptysie z kruszonką 
fot. Jakub Krawczyk

Wyświetlenia:  6