Zupa krem z czosnku

Odsłuchaj tekst

Składniki: (4 porcje)

  • 40g czosnku,
  • 20g słoniny,
  • 50g cebuli,
  • 30g chleba razowego,
  • 25g świeżego czosnku niedźwiedziego,
  • 60g oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Opis przygotowania:

Obrać czosnek, wyłożyć na blachę pokryta papierem do pieczenia, skropić olejem i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Zostawić jeden surowy ząbek czosnku. Odciąć skórę z słoniny, pokroić, a następnie wrzucić do rondelka. Obracać, pokroić i dodać do wytapiającej się słoniny cebulę. Po zeszkleniu się cebuli dodać podpieczony czosnek, a następnie zalać szklanką wody. Dodać 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie. Po chwili gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zupę lekko ostudzić, dodać do niej pokrojony w kostkę chleb, pozostały surowy czosnek i zblendować na gładką masę. Skórę z słoniny usmażyć na patelni aż do jej wysuszenia. Czosnek niedźwiedzi zblendować z pozostałym olejem, a następnie podgrzać do 100oC. Po 2 minutach przecedzić przez sito, a następnie przepuścić przez papierowy filtr.

Zupę wyłożyć na talerz, udekorować chipsem z słoniny i olejem z czosnkiem niedźwiedzim.

Zupa jest inspirowana tradycyjna wodzionką.

 

Potrawa zaprezentowana przez uczniów Zespółu Szkoł nr 7 w Tychach - Krem z czosnku
fot. Jakub Krawczyk

Wyświetlenia:  20