Skłądniki:
Opis przygotowania:
Przeprowadzić obróbkę wstępną kaszy, którą następnie należy ugotować w osolonej wodzie na sypko.
Przeprowadzić obróbkę wstępną cebuli i czosnku. Cebule pokroić na drobną kostkę, połowę czosnku pokroić w drobną kostkę, a pozostałą część w cieniutkie plasterki. Pokrojoną cebulę oraz czosnek Pokrojony w kostkę zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać mięso i smażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką, a następnie mięso połączyć z kaszą.
Wydrążyć środek jabłka i oprószyć przyprawami w środku. Następnie do środka dodać czosnek pokrojony na plasterki, kapustę kiszoną oraz mięsny farsz. Jabłka układamy na blasze i pieczemy w 200oC przez około 40 minut. Z boczku przygotować chips.
Do rondla wlej 4 łyżki wody i wrzuć umyte owoce. Smaż owoce na wolnym ogniu, po 10 minutach wsyp cukier i smaż dalej mieszając, aby się nie przypaliły. Należy smażyć tak długo, aż uzyskamy zamierzona konsystencje. Jabłka podajemy na talerzu z chipsem z boczku oraz konfiturą.
Jabłko to owoc, którego drzewo można było znaleźć w każdym śląskim ogródku. Nadziewany farszem, przygotowanym na wzór naszego śląskiego krupnioka. Z dodatkiem boczku, który był uwielbiany w szczególności przez śląskich chłopów. Z dodatkiem kapusty kiszonej, która była deptana w srogich beczkach i można ją było znaleźć w każdej śląskiej piwnicy.
Potrawa przygotowana przez uczniów ZS Gastronomiczno - Hotelarskich Tarnowskie Góry - Nadziana piekna z Rept
fot. Jakub Krawczyk