Kita świńska (domowa wędzona szynka)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg kity świńskiej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,10 kg wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu domowego 
  • 1 szt. cebuli
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 szt. ziemniaków
  • kminek
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Ugotować kiszoną kapustę. Nadmiar wody odcedzić. Na smalcu lub wędzonej słoninie zrumienić cebulę, dodać mąkę, smażyć do złocistego koloru. Uzyskaną zasmażkę zalać zimnym wywarem z kity wędzonej lub wywarem z gotowanych ziemniaków. Dodać starty ziemniak i mieszając zagotować ponownie. Połączyć zasmażkę z ugotowaną kapustą, zagotować i przyprawić do smaku. Ugotowaną i podpieczoną kitę podajemy z młodymi ziemniakami. 

Tradycja i pochodzenie:

Kita świńska to element kulinarny mięsa wieprzowego z udźca zwany szynką. Najczęściej wykorzystywany był do wędzenia celem dłuższego przechowywania. Mięsa przeznaczone do wędzenia trzeba było posolić, natrzeć ziołami, naczosnkować i przetrzymywać w tzw. "rosole" w drewnianym korycie zwanym "trokami". Po okresie takiego naturalnego peklowania  nadawało się do wędzenia. Szynka wędzona spożywana była na surowo lub parzona jako wędzonka do pieczywa lub gotowana podawana z kapustą jako luksusowe, samodzielne danie obiadowe. " W kuchni prawie codziennie unosił się wspaniały zapach gotowanej kapusty kiszonej z zaprażką na wędzonej słoninie z dodatkiem utartego surowego ziemniaka oraz gotowanej wędzonej wieprzowiny"

Zaprażka to rodzaj zasmażki, do której dodaje się surowego startego ziemniaka i gotuje zalewając wodą lub wywarem. Dodaje się do kapusty celem zagęszczenia i nadania smaku.

Potrawa zaprezentowana przez restaurację Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.

Wyświetlenia:  350