Kartoflanka z chipsem z krupnioka

Odsłuchaj tekst

Składniki: 

  • ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • bulion
  • masło
  • mąka
  • śmietana 18%
  • krupniok
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Opis przygotowania:

Masło rozgrzać w rondlu, dodać warzywa, smażyć kilka minut. Dodać bulion i przyprawy. Gotować 30 minut. Mąkę mieszać ze śmietaną i rozprowadzać niewielką ilością zupy. Wlać do rondla i gotować 2 minuty. Krupniok zblendować, wyłożyć na pergamin w piecu. 

Potrawa zaprezentowana przez restaurację Leśna Perła, podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.

Wyświetlenia:  6