Żur na wędzonym króliku

Odsłuchaj tekst

Składniki: 

Wywar z królika:

  • 3 szt. wędzonych korpusów z królika
  • 3 szt. marchewki
  • 1 szt. selera
  • 2 szt. pietruszki korzeń
  • 1 szt. pory
  • 4 szt. cebuli
  • pęczek lubczyku
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy

Pozostałe składniki:

  • 1 kg kiełbasy z królika
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 8 szt. jajek przepiórczych
  • 1 l maślanki
  • 1 l zakwasu na żurek
  • świerzy chrzan
  • 0,3 kg ziemniaków
  • 0,1 kg masła
  • 5 szt. cebuli
  • śmietana 30 %
  • 6 ząbków czosnku

Opis przygotowania:

Z podanych składników ugotować wywar, następnie wywar przecedzić. Maślankę zagotować oraz przecedzić przez gęste sito. Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Ziemniaki obrać i ugotować. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. Ugnieść ziemniaki, połączyć z przesmażonym boczkiem oraz cebulą i doprawić. Kiełbasę przesmażyć w całości na złoty kolor. Do wywaru dodać maślankę, śmietanę, chrzan, majeranek, posiekany czosnek oraz zakwas. 

Na talerzu ułożyć ziemniaki, kiełbasę, jajko przepiórcze i zalać żurkiem.

Potrawa zaprezentowana przez Restaurację Cysterską, podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.

Wyświetlenia:  8