Szpajza cytrynowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Szpajza cytrynowa

  • 5 szt. jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,2 l wody
  • sok z 1 cytryny

Kruszonka

  • 0,15 kg (150 g) mąki pszennej
  • 0,1 kg  (100 g) masła
  • 0,05 kg (50 g) cukru

Sorbet truskawkowy z miętą

  • 0,5 kg (500 g) truskawek mrożonych
  • 0,2 kg (200 g) cukru
  • świeża mięta

 

Opis przygotowania:

Szpajza cytrynowa

Sparzyć jajka. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i na koniec żółtka. Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie, następnie podgrzać żelatynę w kąpieli wodnej. Letnią rozpuszczoną żelatynę stopniowo dolewać do masy cały czas mieszając. Przelać do foremki i odłożyć do stężenia. 

Kruszonka

Zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować i piec w temp. 180 stopni przez 15 minut. Rozkruszyć.

Sorbet truskawkowy z miętą

Truskawki zmiksować z cukrem w thermomixie. Dodać posiekaną miętę. 

Potrawa zaprezentowana przez Restaurację Cysterską, podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.

 

Wyświetlenia:  23