Charoset w formie szarlotki

Odsłuchaj tekst

Charoset w formie szarlotki. To banalnie prosty, żydowski deser z tartych jabłek, grubo siekanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, cynamonu i słodkiego, czerwonego wina. 

charoset

Potrawa jest serwowana w Pracowni Kulinarnej Basenowa w Żarkach, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem i odstawić, aż zmiękną. Do startych jabłek dodać migdały, wino, cynamon i rodzynki po uprzednim odlaniu wody. Doprawić cukrem do smaku. Odstawić na ok. 12 godzin, aby potrawa nabrała smaku.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

 

Wyświetlenia:  101