Zupa wiśniowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni
  • 15 łyżek cukru
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon
  • goździki
  • śmietana kremówka
  • ugotowany makaron

 

Opis przygotowania:

Część wiśni odłożyć na później do dekoracji, resztę ugotować w wodzie z cukrem, cynamonem i kilkoma goździkami (ok. 15 min.). Wyjąć cynamon i goździki, zupę zmiksować. Zrobić kisiel z mąki ziemniaczanej i wody, dodać do zupy. Włożyć odłożone wiśnie i zagotować, dodać śmietankę. Podawać z ugotowanym makaronem. Zupę można jeść na ciepło i na zimno.

zupa wiśniowa

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Szeroka podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

Wyświetlenia:  19