SERNIK
Składniki:
Opis przygotowania:
Jajka wymieszać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na dno piekarnika włożyć blaszkę z wodą. Piec w tortownicy, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 min.
---------------------------------
KRUSZONKA
Składniki:
Opis przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do lodówki. Rozwałkować, przełożyć na papier do pieczenia i piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni.
--------------------------
SPAJZA CYTRYNOWA
Składniki:
Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozpuścić żelatynę w kapieli wodnej. Ubić białka ze szczyptą soli i dodawać po łyżeczce cukru. W momencie, gdy nie będzie czuć cukru dodać żółtka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żelatynę. Delikatnie wymieszać i wlać na sernik.
Na śląskich stołach po zakończonym obiedzie, nie mogło nigdy zabraknąć deseru. Szpajza to tradycyjny śląski deser, wytwarzany na bazie surowych białek. Deser lekki, puszysty i orzeźwiający.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Cysterską z Rud podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.