Sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka

Odsłuchaj tekst

SERNIK

Składniki:

  • twaróg tłusty 3-krotnie mielony 1,2 kg
  • miękkie masło 0,2 kg
  • jajka 4 szt.
  • budyń waniliowy
  • śmietana 30% 0,3 l
  • rodzynki 0,1 kg
  • skórka cytrynowa z 2 cytryn
  • kandyzowana skórka cytrynowa 0,1 kg
  • cykier waniliowy 1 op.
  • sok z cytryny do smaku
  • sól

Opis przygotowania:

Jajka wymieszać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na dno piekarnika włożyć blaszkę z wodą. Piec w tortownicy, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 min.

---------------------------------

KRUSZONKA

Składniki:

  • mąka pszenna 0,25 kg
  • cukier puder 0,2 kg
  • cukier waniliowy 1 op.
  • żółtka 3 szt.
  • palone masło 0,2 l
  • sól

Opis przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do lodówki. Rozwałkować, przełożyć na papier do pieczenia i piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni.

--------------------------

SPAJZA CYTRYNOWA

Składniki:

  • jajka 4 szt.
  • cukier 80 g
  • żelatyna 30 g
  • 2 cytryny
  • sól

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć w wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozpuścić żelatynę w kapieli wodnej. Ubić białka ze szczyptą soli i dodawać po łyżeczce cukru. W momencie, gdy nie będzie czuć cukru dodać żółtka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żelatynę. Delikatnie wymieszać i wlać na sernik.

 

Na śląskich stołach po zakończonym obiedzie, nie mogło nigdy zabraknąć deseru. Szpajza to tradycyjny śląski deser, wytwarzany na bazie surowych białek. Deser lekki, puszysty i orzeźwiający.

Restauracja Cysterska - Sernik, szpajza cytrynowa, rabarbar, kruszonka (1)

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Cysterską z Rud podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

Wyświetlenia:  77