KARMINADLE
Składniki:
Opis przygotowania:
Boczek podsmażyć na patelni, dodać szpinak, dolać białe wino i czekać aż odparuje. Bułkę moczyć w mleku. Mięso mielone przełozyć do miski, wrzucić posiekaną szalotkę, dodać wcześniej namoczoną bułkę, jaja i przyprawy. W ringu wyłożyć boczek, mięso mielone, później farsz i znów mięso mielone, skleić i wstawić do piekarnika na 1800C na 20 minut.
-------------------------------
PANCZKRAUT
Składniki:
Opis przygotowania:
Kiszoną kapustę opłukać, następnie zalać wodą, dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować do czasu aż zmięknie. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Przecisnąć ząbki czosnku. Kapustę odcedzić i dodać podsmażony czosnek oraz cebulę. Ugotowane ziemniaki ubić i dodać do kapusty. Całość mieszać i doprawić solą.
-------------------------
BURAKI I TRUSKAWKI MARYNOWANE
Składniki:
Opis przygotowania:
Do miski wlać wodę, ocet balsamiczny i cukier, mieszać i odstawić. Buraki wykroić małym ringiem, aby powstały równe kółka - dodać do powstałej marynaty.
-------------------------------
CHIPS Z BOCZKU
Składniki:
Opis przygotowania:
Boczek podsmażamy na patelni do chrupkości.
---------------------------
CHRUST Z KAPUSTY
Składniki:
Opis przygotowania:
Kapustę pokroić w paski na mandolinie, wrzucić na rozgrzany olej. Następnie wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym.
-------------------
ŻEL Z PIWA
Składniki:
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku, następnie schładzamy i blendujemy na gładki żel.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze. Jadano je nie tylko na obiad, ale także podawano na chlebie, pokrojone w plastry.
W tym przepisie wykorzystujemy również piwo. Dzieje piwowarstwa na polskich ziemiach mają swój rodowód z początkiem naszej państwowości. Piwo było napojem powszechnym. Jan Długosz w swojej Kronice, pisał o piwie: „nic nadeń lepszego do pokrzepienia duszy, jest nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców, więcej niż w innych krajach zachwyca swym smakiem wybornym”. Gall Anonim w swych Kronikach oznajmia o piwie: „Mamci ja naczyńko warzonego piwa, com go przysposobił na postrzyżyny mego jedynaka”. Mikołaj Rej pisał w „żywocie człowieka poczciwego” „Niemaszci zboża innego, pożyteczniejszego, jeno żyto, pszenica, jęczmyk miły. Ale z tych zbóż już masz chleb, już masz piwo”. Król Bolesław Chrobry, nazywany przez Niemców Tragbier” (piwosz), przyjmował gości, posłańców wybornym polskim piwem” — pisze o tvm niemiecki kronikarz Thiethmar, tak więc popularność piwa w Polsce nie uszła uwadze zagranicznych kronikarzy. Piwo było ulubionym napojem polskich królów, zachwycał się nim wspomniany Bolesław Chrobry, Władysław Jagiełło, czy legendarny smakosz piwa Jan III Sobieski.
![]()
Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.