Befsztyk tatarski Duranta - polędwica wołowa/ogórek kiszony/grzanka

Odsłuchaj tekst

Befsztyk tatarski Duranta - polędwica wołowa/ogórek kiszony/grzanka

tatar

Potrawa jest serwowana w Restauracji Charlotta w Żorach, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Filety namoczyć na 1-1,5 godz. w zimnym mleku , odcedzić. Śledzie obłożyć plastrami jednej sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, skropić sokiem z cytryny, zielonym pieprzem w zalewie, zalać olejem. Marynować co najmniej 6 godz. Filety osuszyć z marynaty, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z drobno posiekaną pozostałą cebulą i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz musztardą. Ułożyć na talerzach porcje tatara, przykryć je półcentymetrową warstwą śmietany i udekorować koperkiem oraz cytryną.
Tatar z gęsich piersi i babka ucierana na gęsim smalcu
Tatar z jelenia z żółtkiem przepiórczym

 

Wyświetlenia:  2