Carpaccio z jelenia - comber/rukola/kapary/oliwa/ser Bursztyn

Odsłuchaj tekst

Carpaccio z jelenia - comber/rukola/kapary/oliwa/ser Bursztyn

carpaccio

Potrawa jest serwowana w Restauracji Charlotta w Żorach, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Stek ugrillować, pod koniec grillowania doprawić, wątróbkę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać pokrojoną cebulę i natkę pietruszki. Usmażyć całość i dodać zawiesinę utworzoną z mąki, wina białego i bulionu drobiowego. Zagęścić sos. Doprawić solą, pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Podać z gałuszkami fusatemi i sałatką wiosenną.
Mięso oczyścić z błon i pokroić na plastry grubości 1 cm. Każdy z plastrów rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane mięso piec w piekarniku, często podlewając stopionym masłem. Medaliony doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w krążki i poddusić razem z mięsem.
Comber oczyścić z błon i obić lekko tłuczkiem. Naszpikować mięso wcześniej pokrojoną w paski i posypaną pieprzem, solą i utłuczonym jałowcem słoniną oraz boczkiem, natrzeć comber solą i pieprzem. Dno naczynia, w którym będzie się piekł comber, wyłożyć plastrami słoniny i boczku. Włożyć comber i piec, aż nabierze złotego koloru. Potem dodać masło i śmietanę i piec dalej, od czasu do czasu podlewając wodą. Pod koniec pieczenia dodać potłuczony jałowiec, dzięki czemu pieczeń nabierze przyjemnego aromatu.
mięso z jelenia kroimy w płaty, rozklepujemy na cienko, smarujemy musztardą dodając schab wędzony, kiełbasę szynkową, boczek wędzony, ogórek kiszony, cebulę, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i szczenie zawijamy. Gotowe rolady pieczemy do uzyskania miękkości. Sos uzyskany z rolad zalewamy przygotowanym roztworem wody, śmietany i mąki oraz przyprawiamy do smaku.

 

Wyświetlenia:  2