Składniki na 10 porcji:
Sposób przygotowania:
Wywar na żur przygotować tradycyjnie, z wędzonych kości, warzyw korzennych oraz przypraw. Następnie dodać zakwas na żur 250 ml na 2,5 litra wywaru. Kiełbasę ugotować w żurze, na talerz wyłozyć puree z ziemniaków, boczku i cebuli, zalać żurem.
Pszczyna, z bogatą historią i tradycjami, wykształciła swoją własną odmianę żuru. Pszczyński żur charakteryzuje się specyficznym smakiem, wynikającym z lokalnych receptur i składników. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie zakwasu żytniego, z dodatkiem wędzonki, kiełbasy, ziemniaków i przypraw takich jak majeranek i czosnek. Obecnie "Żur Pszczyński w Krauzach" jest także promowany jako lokalny produkt marki "W Krauzach", nawiązujący do tradycji i regionalnych smaków ziemi pszczyńskiej. Zakwas do tego żuru przygotowywany jest według domowej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Żur to nie tylko smaczna zupa, ale także nośnik lokalnej historii i tradycji kulinarnej Pszczyny.
Potrawa została przygotowana przed drużynę: Restauracja Brovar 16 z Pszczyny, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.