Racuchy na zsiadłym mleku

Odsłuchaj tekst

Racuchy na zsiadłym mleku.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • jabłka
  • sól
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać, jeśli ciasto byłoby za gęste dodać zsiadłe mleko. Trzeba uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodać jabłka starte lub pokrojone w cienkie plasterki, wymieszać. Można dodać cukier puder do ciasta. Piec na oleju. Wykłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

Racuchy to tradycyjne danie kuchni ludowej, proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników. Podawano je na śniadanie, kolację lub jako deser. Kiedyś były też częścią kuchni świątecznej np. na Wigilię robiono wersję bez jajek, a na Tłusty Czwartek smażono je zamiast pączków, jeśli nie było drożdży. Racuchy to prosty i sycący przysmak, który przetrwał pokolenia i wciąż potrafi skraść serce. 

racuchy

Potrawa została przygotowana przez drużynę: KGW Karolinki w Kamienicy Polskiej, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  3