Racuchy na zsiadłym mleku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać, jeśli ciasto byłoby za gęste dodać zsiadłe mleko. Trzeba uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodać jabłka starte lub pokrojone w cienkie plasterki, wymieszać. Można dodać cukier puder do ciasta. Piec na oleju. Wykłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Racuchy to tradycyjne danie kuchni ludowej, proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników. Podawano je na śniadanie, kolację lub jako deser. Kiedyś były też częścią kuchni świątecznej np. na Wigilię robiono wersję bez jajek, a na Tłusty Czwartek smażono je zamiast pączków, jeśli nie było drożdży. Racuchy to prosty i sycący przysmak, który przetrwał pokolenia i wciąż potrafi skraść serce.
Potrawa została przygotowana przez drużynę: KGW Karolinki w Kamienicy Polskiej, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.