Bulion grzybowy z marynowanymi zieleniatkami

Odsłuchaj tekst

Bulion grzybowy z marynowanymi zieleniatkami

Składniki:

  • korpus kurczaka
  • 1 szt. filet z kurczaka
  • 20 dag szponder wołowy
  • 3 marchewki,
  • pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 3 palone cebule
  • 10 dag seler naciowy
  • 10 dag fenkuł (koper włoski)
  • 10 dag grzyby suszone
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek lubczyku
  • przyprawy (pieprz ziarno, sól, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie)
  • 20 g marynowanych zieleniatek (gąsek zielonych)
  • makaron 5 jajeczny

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucić szponder, korpus, filet i zalać wodą, gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie dorzucić warzywa okopowe, paloną cebulę, fenkuł oraz natkę selera i lubczyk, przyprawić. Gotować bulion na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, następnie zaromatyzować bulion suszonymi grzybami i gotować ok. 1 godzinę, doprawić do smaku. Wyjąć marchew i filet z kurczaka, resztę przecedzić przez sito. Na talerz wyłożyć mięso, marchew, udekorować marynowanymi zieleniatkami (gąskami zielonymi) oraz natką pietruszki. Serwować bulion z dzbanka.

Rosół z grzybami wywodzi się z wiejskiej kuchni staropolskiej i jest odmianą klasycznego rosołu. Danie było popularne szczególnie na wsi, gdzie wykorzystywano dary lasu. Rosół z grzybami pojawiał się na uroczystych stołach, dodatek grzybów nadawał daniu wyjątkowy, wykwintny charakter. Dodatek grzybów symbolizuje związek z naturą i szacunek dla sezonowych produktów.

bulion

Potrawa została przygotowana przez drużynę: KGW Karolinki w Kamienicy Polskiej, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  1