Składniki:
Jabłka:
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól - wymieszać . Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać mąkę oraz olej, wlać cieńkim strumieniem ciągle mieszając. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy.
Jabłka: Obrać, pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny, połączyć z cukrem i cynamonem.
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej butką tartą tortownicy wlać połowę ciasta, ułożyć połowę jabłek, wylać pozostałą część ciasta i ułożyć resztę jabłek. Piec w nagrzanym piekamiku ok. 1 godziny w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Potrawa została przygotowana przez Zespół Szkół im. T. Kościuszki z Żarek, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.