Żydowski jabłecznik

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego

Jabłka:

  • 4-5 jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy i cytryny
  • sok z jednej cytryny Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól - wymieszać . Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać mąkę oraz olej, wlać cieńkim strumieniem ciągle mieszając. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

Jabłka: Obrać, pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny, połączyć z cukrem i cynamonem.

Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej butką tartą tortownicy wlać połowę ciasta, ułożyć połowę jabłek, wylać pozostałą część ciasta i ułożyć resztę jabłek. Piec w nagrzanym piekamiku ok. 1 godziny w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

jabłecznik

Potrawa została przygotowana przez Zespół Szkół im. T. Kościuszki z Żarek, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  4