Zupa czosnkowa

Odsłuchaj tekst

Zupa czosnkowa z kluskami parmezanowymi

Składniki:

  • 2 litry bulionu z kaczki
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 10 ząbków czosnku
  • 50 g cebuli
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 20 g parmezanu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Do bulionu dodać ziemniaki i ugotować. Na maśle przesmażyć cebulę i czosnek, dodać do wywaru i zmiksować. Żółtka i parmezan wymieszać, wlać do zmiksowanej zupy, zagotować i przyprawić, dodać majeranek. Boczek podsmażyć na patelni (tak, aby powstał chrupiący chips). Wylać zupę na talerz położyć kleks śmietany a na górę chipsa z boczku.

czosnkowa

Potrawa została przygotowana przez Zespół Szkół im. T. Kościuszki z Żarek, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  1