Tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką

Odsłuchaj tekst

Tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • jajka - 2 szt.
  • masło - 150 g
  • sól 
  • cukier wanilinowy
  • mąka pszenna - 300 g
  • cukier puder - 100 g

MASA MAKOWA 

  • mielony mak - 100 g
  • miód - 2 łyżki
  • 1 jajko
  • 2/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • garść orzechów laskowych

MASA SEROWA

  • kremowy śmietankowy serek - 150 g
  • cukier - 40 g
  • 1 jajko
  • śmietana 30 % - 75 g
  • mąka pszenna - 10 g
  • sól

FRUŻELINA WIŚNIOWA

  • wiśnie - 450 g
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z cytryny
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

W misce połączyć przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Masło pokroić w kostkę i dodać do przygotowanych skladników. Dodać zółtka i całość zagnieść. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dolać stopniowo zimną wodę. Ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Oba kawalki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na gruboć ok. 4-5 mm. Wyłożyć nim dno i brzegi forrny wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w piekamiku rozgrzanym do 190°C, aż nabierze zlotego koloru (przez ok. 12-16 minut).

Masa makowa: podgrzać mleko z masłem, dodać mielony mak. Po wystudzeniu wymieszać z jajkiem. Dodać posiekane orzechy. Wylać na podpieczony spód i piec ok. 15 min.

Masa serowa: rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Zmiksować serek z ckrem, nasteępnie dodać jajka, śmietanę i sól. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masę przelać na podpieczony mak i piec kolejne 15 minut.

Frużelina wiśniowa: wiśnie umieścić w garnku i zasypać cukrem, Gotować owoce na lekkim ogniu aż zmiękną i puszczą sok. Dodać zawiesinę z mąki i gotować aż zgęstnieje.

tartaletki

Potrawa została przygotowana przez drużynę Frele na wypasie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Tarnowskich Górach, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  2