Tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką
Składniki:
KRUCHE CIASTO
MASA MAKOWA
MASA SEROWA
FRUŻELINA WIŚNIOWA
Sposób przygotowania:
W misce połączyć przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Masło pokroić w kostkę i dodać do przygotowanych skladników. Dodać zółtka i całość zagnieść. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dolać stopniowo zimną wodę. Ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Oba kawalki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na gruboć ok. 4-5 mm. Wyłożyć nim dno i brzegi forrny wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w piekamiku rozgrzanym do 190°C, aż nabierze zlotego koloru (przez ok. 12-16 minut).
Masa makowa: podgrzać mleko z masłem, dodać mielony mak. Po wystudzeniu wymieszać z jajkiem. Dodać posiekane orzechy. Wylać na podpieczony spód i piec ok. 15 min.
Masa serowa: rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Zmiksować serek z ckrem, nasteępnie dodać jajka, śmietanę i sól. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masę przelać na podpieczony mak i piec kolejne 15 minut.
Frużelina wiśniowa: wiśnie umieścić w garnku i zasypać cukrem, Gotować owoce na lekkim ogniu aż zmiękną i puszczą sok. Dodać zawiesinę z mąki i gotować aż zgęstnieje.
Potrawa została przygotowana przez drużynę Frele na wypasie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Tarnowskich Górach, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.