Pierogi z kaszanką na musie z prażonych jabłek
Składniki:
CIASTO
FARSZ
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłego mleka. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać oliwę, resztę mleka, przyprawy. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placki i wykrawać kółka. Nadziewać farszem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierożki smarować żółtkiem rozmqconym z łyżkq mleka i posypać majerankiem. Piec 20-30 minut w 180-160 st. C.
Mus jabłkowy: w garnku zagotować wodę z sokiem z cytryny, dodać jabłka i opcjonalnie przyprawy. Gotować na małym ogniu przez okolo 15-20 minut, aż jabłka zmiękną. Zblendować je na gładki mus.
Pierogi z kaszanką są daniem wpisanym w tradycję gminy Lipie.
Potrawa została przygotowana przez drużynę Złote rybki z Zespołu Szkół nr 1 w Kłobucku, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.