Pierogi z kaszanką na musie z prażonych jabłek

Odsłuchaj tekst

Pierogi z kaszanką na musie z prażonych jabłek

Składniki:

CIASTO

  • mąka pszenna - 250 g
  • mąka żytnia - 250 g
  • drożdże - 50 g
  • mleko - 10-11 łyżek
  • oliwa - 3 lłyżki
  • cukier - 1/3 łyżeczki
  • sól
  • majeranek suszony - 1 łyżka
  • pieprz cytrynowy mielony
  • kurkuma mielona - 1/2 łyżki

FARSZ

  • kaszanka - 300 g
  • wątróbka drobiowa - 4 szt.
  • cebula czerwona - 1 szt.
  • jablko - 1 szt.
  • oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłego mleka. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać oliwę, resztę mleka, przyprawy. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placki i wykrawać kółka. Nadziewać farszem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierożki smarować żółtkiem rozmqconym z łyżkq mleka i posypać majerankiem. Piec 20-30 minut w 180-160 st. C.

Mus jabłkowy: w garnku zagotować wodę z sokiem z cytryny, dodać jabłka i opcjonalnie przyprawy. Gotować na małym ogniu przez okolo 15-20 minut, aż jabłka zmiękną. Zblendować je na gładki mus.

Pierogi z kaszanką są daniem wpisanym w tradycję gminy Lipie.

pierogi

Potrawa została przygotowana przez drużynę Złote rybki z Zespołu Szkół nr 1 w Kłobucku, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  1